e-mail επικοινωνιας: aganaktismenoikalamata@gmail.com

Κυριακή 29 Μαΐου 2011

ΟΤΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΜΠΟΡΟΥΝ: ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ ΜΕΣΣΗΝΙΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΛΑΔΙΟΥ


Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι το ελαιόλαδο κάνει καλό στην υγεία. Τώρα μαθαίνουμε ότι η παραγωγή λαδιού μπορεί να γίνει σύμμαχός μας στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και πρώτα απ' όλα διοξειδίου του άνθρακα. Μάλιστα, οι πρώτες φιάλες ελαιολάδου, ελληνικής παραγωγής, με αρνητικό ισοζύγιο διοξειδίου του άνθρακα είναι γεγονός. Τι σημαίνει αυτό; Oτι κατά τη διαδικασία της παραγωγής του συγκεκριμένου ελαιολάδου όχι μόνο δεν προστέθηκε CO2 στην ατμόσφαιρα, αλλά το τελικό ισοζύγιο δείχνει αποθήκευση 370 κιλών CO2 ανά καλλιεργήσιμο εκτάριο. Δεν πρόκειται για αυθαίρετη εκτίμηση, αλλά για πιστοποιημένο έργο από τη διεθνή περιβαλλοντική οργάνωση ENVIRONDEC και αφορά 21.390 μπουκάλια των 750 κυβικών εκατοστών Εξαιρετικά Παρθένου Ελαιόλαδου, που θα διατεθούν αριθμημένα ώστε να διαφυλαχθεί η ιχνηλασιμότητα. Τα μπουκάλια φέρουν το σήμα -CO2, που δείχνει ακριβώς τη θετική τους συμβολή στην αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Μάλιστα, είναι το πρώτο ελαιόλαδο στον κόσμο, που αποκτά τη σήμανση αυτή, και αναμένεται να λειτουργήσει ευνοϊκά στους ευαίσθητους σε θέματα περιβάλλοντος καταναλωτές διεθνώς. «Δράστες» της επιτυχίας αυτής είναι 68 αγρότες από τρεις περιοχές: τον παραγωγικό συνεταιρισμό Νηλέα της περιοχής Μεσσήνης και τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Πεζών και Μεραμβέλλου Κρήτης.

Πηγή Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: